Ympäristö‎ > ‎Ajankohtaista‎ > ‎

Jätteiden lajittelukeskus leikkaussaliin

lähettänyt Lauri Kaski 22.8.2010 klo 10.49

leikkurin_lajittelu.gif

Anestesiahoitajat, osaston ympäristövastaavat Laura Grönlund (kuvassa oikealla) ja Minna Rauhala hymyilevät. Heidän kehittelemänsä anestesiapöytään sijoitettu jätteidenlajittelukeskus tuotti kaksikolle aloitepalkkion ja - mikä vielä parempi – lajittelusysteemi on otettu käyttöön kaikissa Meilahden kahdessatoista leikkaussalissa!

 

Energiajaekeräyksen alkaminen Meilahden sairaala-alueella vuoden 2005 jouluna herätti Lauran ja Minnan toden teolla miettimään, miten järjestää anestesiapöydän eri puolille sijoitetut jäteastiat, pussit ja sangot niin, ettei lajittelulle myönteiseksi kehittynyt ilmapiiri lähtisi rakoilemaan ja näivettymään.
 leikkurin_lajastiat_vanhat.gifleikkurin_lajastiat_uusi.gif

 

 

 

Jätteiden lajittelu sujuu ilman ylimääräisiä askeleita, kyykkimistä, kääntymistä ja kiertoliikkeitä helposti, kun jokaiselle lajiteltavalle jätenimikkeelle on oma astiansa käden ulottuvilla.

 

  
 Tällaiselta anestesiapöydän lajittelu näytti aikaisemmin.

 

 

   


Leikkaussalia hallinnut iso musta säkki voitaisiin korvata useammalla pienemmällä pussilla, jotka jo väreillään ohjaisivat oikeaan lajitteluun. Eurokisko pöydän reunassa houkutteli kehikon ripustukseen pois lattialta laitoshuoltajien työtä hankaloittamasta. Hygieniaeksperttejä ja laitoshuoltajia haastateltiin ja HUS-Kiinteistöjen metallimiehiltä pyydettiin ammattiapua. Vähitellen lajittelukeskus alkoi hahmottua. Mitoitus sovitettiin sellaiseksi, että vakiokokoiset lajittelu- ja neula-astiat asettuivat kehikkoon mukavasti erilaisina yhdistelminä. Neula-astiat ovat kertakäyttöisiä ja korvataan täytyttyään aina uudella. Muut lajitteluastiat ovat monikäyttöisiä ja kestävät desinfioivan pesukoneen lämpötilan eikä niissä ole turhia kulmia eikä uurteita. Ne vuorataan toimenpidejätteillä täytyttyään vaihdettavilla muovipusseilla, joiden varakappaleet odottavat vaihtoa astian pohjan alla. Pussien värikoodit kertovat jätelajin ja koodiavain löytyy muistin virkistykseksi myös pöydän pinnasta. 

Anestesiapöydissä on nyt henkilökunnan toivomukset täyttävä, helposti irrotettava ja puhdistettava, työturvallinen ja vielä kustannuksiltaankin kohtuullinen jätteenlajittelukeskus. 

 

Jos se on leikkaussalin jätteenlajittelusta kiinni, niin …. maailma pelastuu!

Comments